In deze tabel is een overzicht te vinden van screeningsplekken in de verschillende expert centra. Door op een hyperlink te klikken in de laatste kolom wordt een email aangemaakt binnen het standaard mailprogramma waar u gebruik van maakt. Uiteraard mag u ook een bericht via Siilo sturen, indien er geen gebruik kan worden gemaakt van veilige ziekenhuismail.
Bij vragen over het algemene proces kan contact op worden genomen met het sportcardiologie team van Amsterdam UMC.
Vernieuwde hartscreening
Een groep gespecialiseerde sportartsen en cardiologen heeft voor het screenen van alle topsporters een nieuw protocol ontwikkeld met de meest moderne technieken. Met deze technieken kunnen bepaalde ziektebeelden al herkend worden voordat ze tot uiting komen. Sinds 2019 is de hartscreening daarom uitgebreid.
De screening begint bij de sportarts, die weet namelijk wie topsporter is. De sportarts neemt de inspanningstest en het patiëntgesprek (anamnese & familieanamnese) af. Vervolgens worden in een van de expertcentra speciale onderzoeken verricht. Deze hartonderzoeken bestaan uit een MRI, echo, rust ECG en bloedbepalingen.
De Magentic Resonance Imaging (MRI)-scanner brengt door middel van een sterk magneet het hart pijnloos en zonder straling in beeld. Om goede beelden te maken is het belangrijk om stil te liggen en ademinstructies op te volgen. Daarnaast zal er een infuus geprikt worden voor het toedienen van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof. Het is goed om te weten dat sporters van dit contrastvloeistof geen last horen te hebben, dat het uit vele studies veilig is gebleken en dat er mee gesport kan worden. Voor de veiligheid is het belangrijk dat er een vragenlijst ingevuld wordt om na te gaan of er metaal in het lijf van de sporter zit. Deze zal bij de aanmelding verstuurd worden. In totaal duurt het MRI-onderzoek tussen de 50 en 60 minuten.

Echo-onderzoek
Tijdens het echo-onderzoek maakt de echolaborant plaatjes met de echomachine. Doordat de echomachine gebruik maakt van geluidsgolven wordt het hart pijnloos en zonder straling in beeld gebracht. Af en toe zal gevraagd worden om de adem vast te houden of om op de zij te liggen. Tijdens het onderzoek kan meegekeken worden naar hoe de plaatjes worden gemaakt. Het onderzoek duurt tussen de 20 en 25 minuten.

Voor of na het echo-onderzoek maakt de laborant een rust-ECG. Dit is een hartfilmpje dat gemaakt wordt door elektrische signalen van het hart te meten met behulp van elektrodes die op de borst geplakt worden. Het maken van een rust-ECG duurt maar een paar minuten.
Met het infuus dat tijdens het MRI-onderzoek geprikt is zal wat bloed afgenomen worden. Dit bloed wordt onder andere gebruikt om te kijken of afbraak producten van het hart te vinden zijn, die kunnen wijzen hartziekten.
Bij deelname aan het medisch wetenschappelijk onderzoek ‘ELITE’ kan het extra bloed tegelijkertijd afgenomen worden.
SMART-screening
De klinische onderzoeken in het kader van de SMART-screening worden niet gedekt uit de basis topsportpolis. Dit betekent dat de sporter het eigen risico voor dat kalenderjaar mogelijk kwijt raakt vanwege deze screening. Onder andere NOC*NSF hecht er veel waarde aan dat sporters zich toch laten screenen. In de meeste gevallen zien we dat een sporter reeds het eigen risico heeft gebruikt en daardoor geen extra kosten maakt voor de SMART-screening.
ELITE cohort & COMMIT sub-cohort
Deelname aan het wetenschappelijke ELITE-cohort kost de sporter niets extra en kost praktisch geen extra moeite.
Een extra MRI in het kader van het COMMIT sub-cohort, buiten het protocol van de SMART-screening om, zal voor rekening zijn van Amsterdam UMC en daar worden verricht.




Elke aangemelde sporter krijgt in de week voorafgaand aan de screening een persoonlijke informatiemail (in het Nederlands en in het Engels) met uitleg waar de
sporter zich kan melden en wat voor voorbereiding er gevraagd wordt.